kuchnia włoska Kraków

Bardzo dobrą wskazówką na dopasowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest najzwyczajniej w świecie brezentem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pragnie wina, jaki bez zarzutu połączy się z wypiekanym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeżeli myślisz o czerwonym winie, masz rację, niemniej jednak które z nich będzie w najwyższym stopniu odpowiednie? Najczęściej jest tak, że najpoprawniej dobrać wino z tego samego rejonu we Włoszech z jakiego tradycyjnie pochodzi danie – tutaj zdołałoby się sprawić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma masywny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o odpowiedniej strukturze pasującej do dania.

mięso sezonowane w Krakowie
restauracja włoska Kraków

Recepta na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i niejednokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest wiele różnych odmian winogron (oraz mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się nieco więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno trochę bardziej poszaleć.
•    Rekomendowane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, lecz też Sangiovese, Negroamaro, lub także Nero d’Avola.

Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest znaleźć wino, które nie smakowałaby dosyć dobrze z serem, w takim razie zamiast tego poprawniej pomyśleć o dobraniu godziwego jako o okazji do tego, żeby spróbować trochę bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub ewentualnie Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Na dodatek lżejsze czerwone wina z są następnym doskonałym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, głównie jeżeli w sosie są grzyby lub też warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których warto spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.