Wino Słowacja

Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała również do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten unikalny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do potraw nie jest nadmiernie rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do jakich posiłków.

Winnica Kraków

Które wino pasuje do past?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić również z winem różowym.

wino w kartonowych boksach

Z którym winem serwować dania rybne?
Stara reguła powiada, że do ryb najprawidłowiej pasuje wino białe. Należałoby jednak nie zapominać, że nie jest to bezwzględna zasada. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.

Z którym winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być podawana bądź z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.